Rod i økonomien kan føre til stress

Der er faktisk en term der hedder økonomisk stress. Det omhandler ikke at kunne kontrollere sine tanker vedrørende sine pengeproblemer – hele tiden at tænke på ens økonomiske situation – selv når man skal sove, er på arbejde, eller hygger sig med familien i weekenden. Det kan faktisk for nogle bliver en altoverskyggende aktivitet. For nogle handler det om ikke at kunne overskue sin økonomiske situation, sådan rent omfangsmæssigt. Det påvirkes negativt af alle de ting der skal tages stilling til eller som man ikke forstår. Spørgsmål såsom, “skal jeg låne penge, omlægge lån, skifte bank eller øge min indbetaling til ratepension?” florerer i hovedet. For andre handler det om ikke, at vide hvordan månedens regninger skal blive betalt.

Økonomi og stress er tabubelagte emner

I Danmark er stress en ting, som er svær at snakke om. Mange der lider af stress indser det først, lang tid efter at symptomerne er indtrådt. Ting som hovedpine, øget hjertebanken, vægttab og mavesmerte bliver undertrykt, og man fortsætter i samme tempo som før. En af grundene til at det er et tabubelagt emne, kan hænge sammen med, at ordet stress bliver brugt mere end nogensinde før. Travlhed bliver pålagt mærkaten stress, og da mennesker som reelt har stress, ikke vil betragtes som en der klynker undertrykker de deres dårligdom.

Kombinerer man stress med økonomi, slår man to begreber sammen som tilsammen kan blive en farlig cocktail. Ikke at forstå eller have styr på sin økonomi, kan blive betragtet som et svaghedstegn. Endvidere har vi i Danmark, en tendens til at være gode til, at hjælpe andre, men have svært ved selv at bede om hjælp. Når penge er indblandet kan det være rigtig svært, da man ofte hører devisen om, at penge mellem familiemedlemmer eller venner er en dårlig ting. Selvom et lille lån fra en ven nogen gange, kan løse den økonomiske stress ved, at få regninger betalt – bliver den mulighed ofte udelukket pga skam. En måde hvorpå økonomisk stress kan lindres, er ved at få rådgivning om privatøkonomi og få klargjort hvad der kræves for, at der er sammenhæng mellem indtægter og udgifter. Det kan mindske den byrde som lægger tungt op skuldrene af den økonomisk stressede.