5 økonomi råd

Økonomi er et emne, der optager mange danskere dagligt, og desværre et emne der kan få mange til at ligge søvnløse. Mange oplever, at de står sidst på måneden uden et krone på kontoen, og så skal tømme køleskabet fuldstændigt for at få mad på bordet de sidste dage.

Fem gode råd til at få styr på økonomien

Vi har prøvet at samle fem gode råd til, hvordan du kan få styr på økonomien, så du slipper for at få overtræk på kontoen, og kan bibeholde et godt forhold til din bank.

1. Få styr på din faste udgifter med en budgetkonto

Mange af vores regninger skal ikke betales månedligt, og derfor kan det være smart at oprette en budgetkonto. Her udregner man alle sine faste udgifter på et år, deler det med tolv og sørger for at smide det beløb over hver måned på budgetkontoen. På den måde opbygger man sin budgetkonto måned for måned, så den kan klare de poster, der kommer kvartalsvis, halvårligt eller årligt.

Når man har en budgetkonto, vil der også automatisk blive trukket penge fra en rådighedskonto den første i måneden, og man er slet ikke i tvivl om, hvor mange penge man har til alt andet.

2. Få et overblik over dit forbrug

Det kan være en god idé at printe sine kontoudskifter ud, hvorefter man kan danne sig et overblik over, hvad ens penge bliver brugt til. Prøv at finde ud af, hvor størstedelen af dine penge ryger hen, og find her nogle steder, hvor der kan spares.

Rigtig mange af os tænker slet ikke på, hvor mange penge man egentlig bruger på småting, fordi det sker i små doser. Det er mange gange, hvor der lige ryger 50 kr. her, 100 kr. der osv., hvilket ikke virker som så mange penge at bruge, men sammenlagt bliver det hurtigt et par tusinde kroner.

3. Stop impulskøbene

Rigtig mange impulskøber, når de går rundt i shoppingcenteret, og her ryger der mange tusinde kroner, som måske kunne være forvaltet bedre. En god metode man kan bruge, hvis man vil stoppe disse, er at have en liste med rundt, og hver gang man finder noget, som man gerne vil købe, skriver man tingen ned på listen.

Så kan man aftale med sig selv, at man vurderer det næste dag, og hvis man stadig føler, at man har brug for tingen, kan man tage ud og købe den. De fleste vil opleve, at de ikke har lyst til at købe det dagen efter.

4. Lån kun penge, hvis det er nødvendigt

Det kan virke rigtig fristende at lån penge hurtigt, så man kan få det, man gerne vil have med det samme. Det kan dog ende med at blive en økonomisk krise, hvis man lige pludselig har taget flere lån, end man kan betale tilbage.

Det er selvfølgelig fint at låne penge en gang imellem, hvis man gør det under kontrollerede forhold. Har man f.eks. mødt en uforudset udgift, og står og mangler et par tusinde kroner indtil næsten måned, er det fint at låne dem, hvilket enten kan gøres hos bekendte eller ved at optage et kviklån hos f.eks. Lånpengesmart.

5. Er det ved at gå galt? Så søg hjælp

Hvis du kan fornemme, at økonomien ikke køre helt på skinner, er det en god idé at finde en, som kan hjælpe. Jo længere tid man venter, jo værre bliver det oftest, så det er en god ting at få styr på det, mens det stadig står til at redde uden de store tab.